Víno a kuracie mäso – poradíme vám so správnym výberom
Hydina patrí na Slovensku k jednému z najobľúbenejších pokrmov všeobecne, a to z viacerých dôvodov: je ľahko stráviteľná, dá sa hravo kombinovať s prílohami rôzneho druhu a charakteru, je cenovo dostupná a málo kalorická, s vysokým podielom bielkovín. Viete však, ako správne kombinovať kuracinu a víno a aké sú zásady pri kombinovaní týchto dvoch delikates?
Na úvod sme sa na názor spýtali odborníka – šéfkuchára Andreja Majana, ktorý nám potvrdil, že kombinácia kuracieho mäsa a vína dokáže vyvolať gurmánsky zážitok, ak je víno k mäsku zvolené správne.
„Vo všeobecnosti platí, že ku kuracine sa hodí najmä biele víno, ale existujú konkrétne jedlá z hydiny, ku ktorým krásne zapasuje aj červené či ružové. Veľa záleží najmä na tom, na aký spôsob je kuracie mäso pripravené, s akou zeleninou či omáčkou sa podáva, ako je dochutené.“ Andreja Majana sme sa pýtali aj na to, aké množstvo vína si ku kuriatku dopriať, aby sa zachovala harmónia medzi jedlom a vínom. Pri odpovedi sa pousmial a podotkol, že určite nie celá fľaša. „Všeobecne platí, že pohár vína k jedlu je úplne ideálny, pokiaľ ide o jeden chod. V prípade viacchodových degustačných večerí sa ku každému chodu odporúča maximálne pol pohára vína.“
Harmónia chutí
Predstavte si, že čakáte vzácnu návštevu, ktorú chcete pohostiť, chcete, aby sa u vás cítila čo najlepšie a v neposlednom rade aby od vás odchádzala spokojná a dobre najedená. Máte ambíciu pripraviť niečo lahodné a veľmi chutné, zároveň niečo, čo by mohlo vyhovovať a chutiť každému zúčastnenému.
Vtedy je jednoznačnou voľbou kura. Ak k nemu podáte to správne víno, ktoré harmonicky zapôsobí s vami pripraveným pokrmom, máte vyhrané, návšteva vás bude ospevovať široko-ďaleko a na ten deň tak ľahko nezabudne.
TIP:
Navštívte našu podnikovú predajňu HSH, kde kúpite to najlepšie, najčerstvejšie Kura Kráľovské. Nezabudnite, že základom výborného pokrmu sú predsa kvalitné suroviny.
Prečo si k večeri dopriať pohár vína
Víno je zázračný elixír a v správnej kombinácii s pokrmom vďaka nemu zažívame gastronomické zážitky.
Vedeli ste, že…?
V minulosti sa víno stalo neodmysliteľnou súčasťou života. V dôsledku nedostatku vody bolo v istom období dokonca podstatnou životnou potrebou a symbolizovalo výživu a život.
V súčasnosti je víno považované za zdraviu prospešné, treba si však uvedomiť, že záleží na vypitom množstve. Dôležitým faktom je, že víno by sa nemalo piť, ale vychutnávať. Každý jeden dúšok kvalitného vína by mal byť zážitkom, vďaka ktorému pocítite každú jeho textúru a tiež vôňu. Predstavte si ten náročný proces, ktorým víno prešlo – od pestovania hrozna vo vinici a jeho zber cez láskavú starostlivosť vinárov a jeho výrobu až po jeho cestu na stôl.
Zdravotné benefity vína (pri miernej konzumácii)
• Podporuje dlhovekosť.
• Udržuje naše srdce zdravé.
• Živiny vo víne môžu zabrániť Alzheimerovej chorobe.
• Zmierňuje depresie.
• Pôsobí priaznivo na stav našej pokožky.
• Pomáha predchádzať obezite.
• Zvyšuje obranyschopnosť tela.
• Posilňuje kosti.
• Zlepšuje zrak.
Viete, ako ich správne kombinovať?
Variabilnosť kuraťa v kombinácii s bielym vínom je to pravé orechové. Akú kombináciu však zvoliť? Ak sa chystáte kuracie časti dusiť, siahnite po ľahšom bielom víne, napríklad po Veltlínskom zelenom, ktoré je aromatické, s charakterom domáceho ovocia, tónmi lipového kvetu, špargle a zeleného hrášku, pričom má veľmi dobrú chuťovú plnosť. Ďalšou a rovnako senzačnou možnosťou je Rulandské biele, ktoré má veľmi komplexnú chuť s ovocnou vôňou zrelej hrušky, mandle a chlebovej kôrky.
TIP:
Biele víno je ideálnou voľbou aj k ázijskej kuchyni. Ak sa kuriatko rozhodnete pripraviť na tento spôsob a použijete naň rôznorodé orientálne bylinky a koreniny, ovocie alebo orechy, zvoľte napríklad Tramín červený. Nenechajte sa pomýliť názvom. Napriek tomu, že tento typ vína má prívlastok červený, ide o biele víno a veľmi starú aromatickú muštovú odrodu. Toto víno vás dostane svojou elegantnou chuťou, ovocno-kvetinovým, korenistým a jemne medovým záverom.
Všetky chute Ázie: grilované ázijské kurča
Tento recept je skutočne jednoduchý a rýchly. Je to skvelý ašpirant či už na pohostenie návštevy, alebo na obed pre rodinu.
Budete potrebovať:
• ¼ hrnčeka sójovej omáčky
• 4 lyžičky sezamového oleja
• 2 lyžice medu
• 3 plátky čerstvého zázvoru
• 2 strúčiky cesnaku
• 4 polovice vykostených kuracích pŕs bez kože od HSH
Všetky suroviny (okrem kuracích pŕs) zmiešajte dokopy a ohrejte, neprivádzajte však do varu, zmes má byť len vlažná až mierne teplá. Postupne do nej ponorte kuracie prsia a nechajte marinovať 15 minút. Následne marinádu zlejte do hrnca a chvíľu ju redukujte. Kuracie prsia poopekajte na panvici z každej strany cca 5 minút a postupne podlievajte marinádou. Na záver mäso posypte čiernym sezamom. Ako prílohu zvoľte ryžu a k pokrmu si doprajte pohár dobrého a kvalitného bieleho vínka.
Červené víno plné sviežosti a harmónie
História červeného vína siaha až do roku 6000 p. n. l., kde sa viaže s oblasťami v Gruzínsku a Iráne. Časom sa stalo obľúbeným v Egypte, o čom sa dozvedáme najmä z nástenných malieb. Obľubu si získalo aj v Grécku a u Rimanov, ktorí založili prvé vinice vo Francúzsku a v Nemecku, ktoré sa využívajú dodnes.
Ľahšie červené víno je skvelou voľbou aj ku kuriatku, napríklad pečenému. Vyskúšajte odrodu Beaujolais, v ktorej dominuje explózia červeného ovocia s dominanciou malín, jahôd a kôstkovín. Je to víno suché, hladké, harmonické a živé a príjemná kyselina umocňuje jeho sviežosť.
Obľúbené víno žien
Ružové víno sa spája s mnohými predsudkami, ako napríklad že je vhodné len pre ženy, čo, samozrejme, nie je pravda, alebo že nie je také kvalitné ako červené či biele.
Pôsobí elegantne a v pohári vyzerá fantasticky. Pri jeho výrobe sa hrozno nemelie, necháva sa macerovať (rozložiť) so šupkou a potom sa fermentuje v kvasných nádobách. Pre ružové víno je vo všeobecnosti typické, že je svieže a kyselkavé, bez zvyškového cukru, často s tónmi jahôd, malín alebo citrusových plodov, ktoré môžete odhaliť pri degustácii.
Rada na záver
Pred tým, ako sa pustíte do prípravy fantastického obeda alebo večere, nezabudnite si zadovážiť všetky suroviny – od Kuraťa Kráľovského cez prílohu a všakovaké bylinky až po kvalitné víno. Najlepšie zoženiete jednoznačne u lokálneho vinára, dajte preto prednosť slovenským výrobkom, vypočujte si od neho príbeh vína, ktorým môžete aj vy ohromiť svojich hostí. Veľmi sa poteší, ak sa o výsledok jeho namáhavej práce budete zaujímať, a určite vám s radosťou rozpovie históriu vínka, ktoré si neskôr nalejete do pohára. A verte, že víno s príbehom bude aj úplne inak chutiť a rozplývať sa na jazyku.