EN
Je toho viac

Kuracia paella – pestrá a rozmanitá

Paella, farebná, pestrá a rozmanitá. Typické jedlo španielskej kuchyne, ktoré sa dnes teší obľube po celom svete. Tá prvá a originálna, paella Valenciana, má základ v kvalitnom kuracom a králičom mäse, ktoré sa opeká na širokej panvici. Postupne sa k nemu pridáva zelenina, ryža a dokonca slimáky. Existujú i ďalšie verzie, pričom veľmi populárna je paella s morskými plodmi. Nemusíte však chodiť ďaleko. Paellu si môžete pripraviť aj doma, napríklad aj s použitím obľúbeného kuracieho mäsa od HSH. Poďte ju s nami vyskúšať.

Paella vs. rizoto

Poviete si, že je to predsa iba ďalšie rizoto. Základný rozdiel medzi španielskou paellou a talianskym rizotom však spočíva v tom, že zatiaľ čo pri rizote sa ryža mieša celý čas, ryža v panvici na paellu sa nemieša vôbec. Práve naopak, na záver sa necháva trochu piecť, aby bola jemne chrumkavá.

Už sme vás nalákali? Pripravte si chutnú kuraciu paellu aj doma podľa nášho receptu.

Suroviny:

  • 500 g Kráľovských kuracích stehien dolných
  • 600 – 700 ml vývaru
  • veľká paradajka
  • červená paprika
  • konzerva bielej fazule
  • 200 g zelenej fazuľky
  • 250 g guľatej ryže
  • štipka šafranu
  • vetvička čerstvého rozmarínu
  • soľ
  • olivový olej

Postup:

Najprv si oblanšírujeme paradajku, aby sme ju zbavili kože, a následne ju nakrájame nadrobno. Rozpálime širokú panvicu s olivovým olejom a kuracie stehná sprudka opečieme až dohneda. Papriku nakrájame na rezance a opekáme spolu s mäsom. Papriku odložíme bokom, kúsky kuracieho stehna posunieme k okrajom panvice. Do stredu pridáme bielu fazuľu bez nálevu, nakrájanú zelenú fazuľku a nadrobno nakrájanú paradajku. Krátko opečieme a zalejeme vývarom. Pridáme vetvičku rozmarínu a štipku šafranu, ktorý necháme rozpustiť v tekutine. Premiešame mäso so zeleninou, osolíme a privedieme do varu. Nakoniec vsypeme ryžu a varíme 10 minút na strednom plameni. Oheň znížime a varíme ďalších 10 – 15 minút, kým ryža nasaje celý vývar. Necháme dovariť tak, aby bola ryža zdola jemne pripečená. Hotovú kuraciu paellu ozdobíme plátkami opečenej papriky a podávame. Dobrú chuť!

Náš tip:

Kuraciu paellu môžete oživiť aj morskými plodmi, ktoré by ste mali pridať až na záver.