Z malého pomocníka michelinský kuchár
Najlepší spôsob, ako osláviť narodeniny, meniny alebo Medzinárodný deň detí, je spoločne strávený čas. Pozvite svoje deti do kuchyne a užite si chvíle plné zábavy pri varení. Kuchyňa je pre deti ohromne lákavá. Dá sa v nej urobiť neporiadok, ponúka plno priestoru na kreativitu a výsledky svojej práce môžete zjesť. Chvíle strávené prípravou obľúbených jedál si deti určite zamilujú.
Niekoľko tipov na spoločné varenie s deťmi
Vopred sa zmierte s tým, že nastane neporiadok. Deti by si mali obliecť pohodlné oblečenie, ktoré môžu bez starostí umazať. Už pri výbere receptu si naplánujte, kto dostane akú úlohu, aby mali všetky deti stále čo robiť a nezačali sa nudiť. Aj pre menšie deti sa dá nájsť tá pravá aktivita. Ak varíte s naozaj malými deťmi, vyberte jednoduchý recept s krátkym časom prípravy.
Uistite sa, že máte poruke všetky prísady, náčinie a suroviny. Deti, ktoré vedia čítať, môžu predčítať zoznam ingrediencií, zatiaľ čo ich vyložíte na kuchynský pult. Ak sú deti malé a nemôžu vám diktovať recept, úplne stačí, keď sa s nimi budete pri varení rozprávať o tom, čo práve robíte. Môžete im pri tom vysvetliť, ktoré suroviny sa dajú jesť surové a ktoré sa musia uvariť, odkiaľ pochádza zelenina či ovocie, ako vznikajú vajíčka, múka či cukor.
Vedeli ste, že…?
Ražniči je veľmi vďačné jedlo vďaka tomu, že recept je variabilný podľa sezónnosti. Ozvláštniť ho môžete vždy iným druhom zeleniny, ktorú máte napríklad aj v záhrade.
Pripravovať sa dá podľa obľuby na ražni, grile, panvici alebo v rúre.
Spolu s prípravou stola je varenie jednou z najlepších aktivít, ktorým sa môžu rodičia spolu s deťmi doma venovať. Naučte svojho malého kuchára alebo kuchárku základné kuchárske postupy na niekoľkých jednoduchých receptoch. Zverte im najprv malé a následne aj väčšie úlohy a razom máte o pár pomocníkov viac. A ktovie, možno sa v nich prebudia budúce kuchárske hviezdy!
Keď si deti vyskúšajú základné postupy, môžete urobiť z detského varenia pravidelnú udalosť. A potom, keď si deti zvyknú na to, že každý víkend bude šéfkuchárska čiapka na chvíľu patriť práve im, môžete s nimi začať plánovať aj jedálniček, učiť ich, ako si správne vyberať suroviny, a aktívne ich zapojiť aj do nákupov.
Recept: Kuracie ražniči so šampiňónmi a zeleninou
Na trhu existuje mnoho kuchárskych kníh pre deti, v ktorých si istotne každý nájde ten svoj obľúbený recept. Vyskúšajte si spoločne so svojimi ratolesťami napríklad prípravu kuracieho ražniči.
Suroviny:
- 300 g kuracích pŕs z HSH
- 200 g šampiňónov
- soľ
- čierne korenie
- väčšia cibuľa
- 100 g slaniny
- cuketa
- kapia
Postup:
Zeleninu a šampiňóny očistíme a nakrájame na kúsky. Mäso môžeme naložiť do marinády podľa chuti a vhodnosti pre dieťa. Potom už len napichujeme jednotlivé kúsky na drevené špajdle, prípadne kuchynské ražne vhodné do rúry. Nakoniec dáme na gril alebo do vyhriatej rúry a upečieme domäkka. Na ražniči môžeme použiť akúkoľvek zeleninu podľa dostupnosti. Podávame s varenými zemiakmi alebo so zemiakovou kašou. Na uľahčenie práce môžeme zemiaky pokojne upiecť v pekáči spoločne s ražniči. Náš tip: Drevené špajdle pred napichovaním môžete namočiť na polhodinu do vody. Špajdle nasiaknuté vodou vám v rúre určite neprihoria.
KuRadič na záver:
- Ukladajte nože a elektrické šľahače mimo dosahu malých detí.
- Dávajte deťom jednoduché úlohy primerané ich veku, snažte sa ich zapojiť do čo najväčšieho počtu činností.
- Dovoľte dieťaťu ochutnávať.
- Opisujte, čo práve robíte.
- Nebojte sa chýb, jedlo bude pravdepodobne aj tak chutiť dobre.