Vitamín B5 je nevyhnutný, objavte ho v kuracom mäse
Vitamíny skupiny B sú chemicky rôznorodá skupina biologicky aktívnych látok. Akú úlohu v tejto skupine zohráva vitamín B5? Dokáže strava v dostatočnej miere pokryť jeho dennú potrebu? Objavte zdravotné benefity kyseliny pantoténovej a jej nevyhnutnosť v organizme. Vedeli ste, že ju môžete nájsť aj v kvalitnom kuracom mäse, napríklad od HSH?
Kyselina pantoténová
V minulosti bol nedostatok vitamínu B5 skôr výnimočný. V súčasnosti to tak už nie je. Môžu za to nekvalitné potraviny, hotové sterilizované pokrmy, dlhodobé skladovanie potravín v chladničke či mrazničke, ale aj niektoré lieky obmedzujúce jeho absorpciu. A vo vysokej miere i stres.
V poradí piaty vitamín zo skupiny B vitamínov nesie názov kyselina pantoténová. Je dôležitou súčasťou koenzýmu A. Zohráva kľúčovú úlohu pri dôležitých biochemických reakciách v ľudskom tele.
Vitamín B5 je potrebný pri metabolizácii mastných kyselín, aminokyselín a cukrov. Dôležitý je pri syntéze hormónov a cholesterolu i pri tvorbe hemoglobínu. Časť z neho je produkovaná črevnou mikroflórou, no na dosiahnutie optimálnej dennej dávky je nevyhnutný jeho externý príjem. Pestrá strava ho zabezpečí v dostatočnom množstve.
Vedeli ste, že…?
Kyselina pantoténová sa nachádza takmer vo všetkých živých tkanivách – v rastlinných aj živočíšnych. Aj vďaka tomu jej prislúcha názov odvodený od gréckeho slova pantothen, čo znamená odvšadiaľ, zo všetkých strán. Objavil ju v roku 1933 Roger Williams, ktorý zistil jej stimulačný účinok na rast kvasnicových húb. Deficit tejto látky môže spôsobovať pozastavenie rastu či kožné ochorenia.
Križovatka chemických procesov v tele
Vitamín B5 je stavebným prvkom metabolizmu. Podieľa sa na priebehu metabolizmu bielkovín, lipidov, sacharidov, na syntéze hemoglobínu, cholínu, kortikosteroidov, nadobličkových hormónov aj na procesoch detoxikácie.
Ak máte dostatok kyseliny pantoténovej, cítite sa lepšie, pretože:
- Eliminujú sa črevné problémy – dokáže totiž zrýchliť pohyb trávenej potravy, keďže pôsobí na konce periférnych nervov, čím podporuje peristaltický pohyb čriev. Napomáha optimálnemu fungovaniu metabolizmu, čo je dôležité aj pre tvorbu energie.
- Zníži sa LDL cholesterol – pomáha zabraňovať jeho ukladaniu na stenách ciev, zvyšuje jeho pohyblivosť a stimuluje aj lipolytické enzýmy, ktoré bránia vzniku tukových radikálov.
- Zlepší sa hojenie rán – prispieva k obnove tkanív, urýchľuje regeneráciu pokožky a slizníc (súvis so syntézou bielkovín). Výborné výsledky epitelizácie sú využívané aj pri hojení pooperačných jaziev. Zdravo vyzerajúca pokožka a vlasy sú bonusom.
Vedeli ste, že…?
Hoci má kyselina pantoténová preukázateľne pozitívne účinky na pokožku, nie je vhodná na vonkajšie používanie. Na vzduchu je totiž nestabilná. Avšak pantenol, jej provitamín, stabilné vlastnosti má a pre pokožku je akýmsi balzamom. Trik je v tom, že v organizme sa pantenol premieňa na samotnú kyselinu pantoténovú. Preto sa v kozmetických prípravkoch nachádza v „obmenenej podobe“.
Vitamín B5 aj v kuracom mäse
Telo vitamíny spotrebováva v rôznych anabolických a katabolických procesoch, preto je potrebné zaistiť ich pravidelný príjem. Platí to aj pre kyselinu pantoténovú, ktorej optimálnu dennú dávku dokážete zabezpečiť prísunom pestrej stravy. Bohatým zdrojom je najmä mäso, vnútornosti, mlieko, vajcia a obilniny.
Prítomnosť kyseliny pantoténovej v potravinách na 100 g:
- vnútornosti, predovšetkým pečeň, obsahujú cca 20 mg
- huby shiitake sú bohatým zdrojom, majú aj viac ako 20 mg
- kvalitné kuracie mäso obsahuje v priemere 2,5 mg
- vo vajciach nájdete cca 1,50 mg, na 1 vajce pripadá približne 0,7 mg
- strukoviny, obilniny, zelenina majú v priemere cca 1,8 mg
- v slnečnicových semienkach je prítomných cca 7 mg
- v mlieku sa nachádza cca 0,4 mg, srvátka môže mať až 5 mg
Čo ho ovplyvňuje?
Kyselina pantoténová je citlivá na oxidáciu, rozkladá sa pri ultrafialovom žiarení. Keďže ide o vitamín rozpustný vo vode, k jej stratám dochádza aj vylúhovaním. Pri konzervovaní a mrazení sa jej podiel v potravine výrazne znižuje, klesnúť môže až o polovicu.
Takéto množstvo vitamínu B5 je odstránené aj pri zjemňovaní obilia na bielu múku alebo pri procese premeny prírodnej ryže na lúpanú. Pri pečení a grilovaní sa jeho hodnota môže znížiť o cca 35 %. Väčšie množstvo octu taktiež minimalizuje jeho množstvo v strave. Kyselina pantoténová je citlivá na kyseliny.
TIP: Ak sa chystáte skoncovať s fajčením, vyšší príjem kyseliny pantoténovej bude mať pri odvykaní pozitívne účinky na vaše telo.
Prejavy nedostatku kyseliny pantoténovej
Jej hladinu môžete znížiť, a to najmä dlhodobou konzumáciou nadmerného množstva alkoholu či cukrov. Nedostatok vzniká aj pri ťažkých úrazoch alebo závažných ochoreniach. Ako sa to môže prejaviť?
- Objaví sa u vás pocit slabosti, prípadne až porucha koordinácie.
- Budete unavení, a to aj pri dostatočnom spánku (prejavom môže byť aj nespavosť).
- Môže sa objaviť nervozita, podráždenosť alebo aj depresia.
- Môžete pociťovať pálenie v chodidlách a nepríjemné pocity stuhnutých končatín.
- Pravdepodobne na sebe spozorujete i drobné prasklinky v kútikoch úst a očí.
- Môže vám zblednúť pokožka, zhorší sa hojenie rán alebo vám začnú vypadávať vlasy.
Koľko si dopriať?
Odporúčaná denná dávka pre ženy činí 6 – 8 mg, pre mužov 10 mg. Tehotné ženy by ju mali zvýšiť na 15 mg, dojčiace na 10 mg. U detí sa pohybuje v rozmedzí 2 – 5 mg, podľa veku a telesnej hmotnosti. Diabetici, seniori, ženy užívajúce hormonálnu antikoncepciu zvyčajne potrebujú odporúčanú dennú dávku ešte navýšiť.
Význam vitamínu B5 je opisovaný najmä v tehotenstve. To však neznamená, že jeho účinky sú pre iných menej významné, práve naopak. Krvná plazma kyselinu pantoténovú neukladá, jej rovnomerný a stály prísun je preto nutnosťou bez ohľadu na pohlavie. Aj pri tomto vitamíne platí, že stres a fyzicky náročné aktivity sa postarajú o jeho vyššiu spotrebu. Dbajte preto o to, aby súčasťou vašich dní bola pestrá strava, ideálne obohatená o kuracie mäso z HSH.