Veľkonočný veniec spestrí slávnostnú tabuľu
Veľkonočné recepty majú u nás dlhoročnú tradíciu. Ak si však chcete aj počas veľkonočných sviatkov udržať štíhlu líniu, nemusíte sa ochudobniť o sviatočné dobroty. Stačí len piecť trochu inak. Klasický koláč z kysnutého cesta, mazanec či barančeka pozná azda každý. Lenže rovnako dobre chutí aj slaná verzia veľkonočného venca naplnená kvalitnou kuracou alebo morčacou šunkou. Dáte jej šancu?
Recept na slaný veľkonočný fitnes veniec
Pripravte si bielkovinami nabitú fitnes desiatu, ktorá úžasne a krásne ozdobí veľkonočný stôl. A hrášková náplň zas dodá vláčnemu kysnutému cestu jarnú zelenkavú farbu.
Suroviny:
Cesto:
- 400 g hladkej pšeničnej múky
- 200 g celozrnnej pšeničnej múky (prípadne špaldovej)
- 1 lyžička soli
- 60 ml olivového oleja extra panenského
- 320 ml nízkotučného mlieka
- 7 g sušeného droždia
- žĺtok na potretie
- Náplň:
- 280 g hrášku (sterilizovaného, mrazeného alebo čerstvého – výber je na vás)
- 300 g syra do 30 % (gouda, mozzarella, parmezán, kozí, balkánsky – výber je na vás)
- 400 g kvalitnej kuracej alebo morčacej šunky z HSH
Postup:
- V mise zmiešame oba druhy múky a soľ, pridáme olej, vlažné mlieko a droždie. Dobre premiešame. Ak nemáme robot, musíme ručne. Uhnetené cesto prikryjeme fóliou na potraviny a utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť cca 1 hodinu. Vykysnuté cesto rozdelíme na tri diely a každý plát vyvaľkáme do tvaru dlhého úzkeho obdĺžnika.
- Hrášok rozmixujeme na pastu, rozdelíme na polovicu a každý plát cesta ním rovnomerne potrieme až k okrajom. Ďalej naukladáme plátky šunky a na ne plátky syra. Pridaním šunky navýšime príjem bielkovín a aj chuť bude lepšia. Po naplnení (môžete zvoliť podľa svoje chuti a fantázie) každý diel naplneného cesta zrolujeme ako roládu. Konce jednotlivých dielov stlačíme, spojíme dohromady a zapletieme obyčajný vrkoč.
- Na veľký plech dáme papier na pečenie a do stredu pohár z hrubého skla, aby v rúre nepraskol. Môže byť aj pohár na zaváraniny. Okolo pohára položíme vrkoč a oba konce spletieme, aby sa nerozliezli, a necháme ešte nakysnúť cca 15 – 20 minút. Keď veniec podkysne – zväčší objem –, potrieme ho rozšľahaným žĺtkom, vložíme do rúry rozohriatej na 180 °C a pečieme cca 35 – 40 minút (záleží na rúre).
- Jedna porcia je cca 150 g, čo predstavuje 413 kCal. Nutričné hodnoty sú uvedené za sterilizovaný hrášok bez cukru, 30 % eidam a kuraciu šunku s 98 % podielom mäsa.
TIP:
Špaldová múka je vhodnou alternatívou klasickej pšeničnej alebo celozrnnej múky. Pokrmom dáva jemnú orieškovú chuť a vôňu. Dá sa miešať s bežnou pšeničnou múkou alebo ju môžeme aj celkom nahradiť.
KuRadič na záver:
Časy, keď sme v kuchyni mali k dispozícii len klasickú múku, sú našťastie dávno preč. Je to dané zvýšeným záujmom o vlastné zdravie i tým, že obľuba domáceho varenia a pečenia neustále rastie. Rovnako to platí aj pre výber mäsa a mäsových výrobkov. Preto si dajte obzvlášť záležať na tom, čo spočinie na vašej veľkonočnej tabuli.
Veľkonočné sviatky sú pre niekoho vítaním jari, pre iného kresťanskou oslavou. Obidva dôvody však sprevádza radosť. Oslávte teda sviatky jari výbornými receptmi pripravenými z produktov HSH.