EN
Je toho viac

Tipy, ako si dopriať kuracinu aj v prírode

Keď sa vás začnú dotýkať prvé teplé slnečné lúče, máte chuť vyraziť do prírody – spolu s celou rodinou. Rovnako sa dohadujete na spoločných chvíľach pri jedle: „Ahoj, v sobotu má byť krásne. Pogrilujeme?” Od začiatku marca do konca októbra prebieha grilovacia sezóna. Ak máte radi výlety do prírody, stanovačky, festivaly a zároveň chuť grilovanej kuraciny, nemusíte robiť kompromisy. Doprajte si ju priamo na mieste.

Príprava na grilovaciu sezónu

Nech už vaše kroky vedú kamkoľvek za zážitkami, nepodceňte prípravu jedla. Nachystajte si:

  • gril, náradie ku grilu,
  • uhlie alebo brikety na grilovanie,
  • čerstvé kuracie mäso či výrobky z neho dajte do marinády,
  • pečivo, zeleninu,
  • nápoje,
  • dresing.

Náš tip: Vynikajúci domáci dresing – tzatziki – si pripravíte z jogurtu. Pridajte doň uhorky, cesnak, kôpor, citrón, soľ a korenie a osviežujúci, ľahký dresing ku kuraciemu mäsu máte na svete.

Ak cestujete na výlet autom, všetko pohodlne odveziete. Ak idete ako turisti, pribaľte niečo každému členovi do batoha. Po výdatnej túre bude každému chutiť viac.

Náš tip: Aby ste nič nezabudli, spravte si deň vopred kompletný zoznam. Pri balení už budete iba škrtať.

Grilované kura – recept

Už pri príprave „vykúpte” Kura Kráľovské v najuniverzálnejšej marináde. Potrebujete na ňu:

  • olivový olej,
  • drvenú morskú soľ,
  • čierne korenie,
  • sladkú papriku,
  • bazalku,
  • čerstvé drvené čili (len veľmi decentne – budú jesť aj deti).

Priamo v prírode rozložte gril, nechajte zohriať uhlie a položte naň rošt s kuraťom. Uistite sa, že je kura poriadne zaistené na oboch stranách – predídete pádu. Pomaly otáčajte. Ručné otáčanie má svoje čaro – vystrieda sa pri ňom celá rodina. Približne o 90 minút bude hotové, musí však mať zlatú farbu. Môžete sa doň pustiť.

Náš tip: Pri výbere grilu myslite aj na kurčatá. Moderné grily kúpite vybavené automatickým otáčaním.

gril-kuracie-maso-ohen

Kuracia živánska

Áno, aj živánsku si môžete spraviť v prírode. Použite však kuracie prsia alebo vykostené stehná – čas prípravy sa významne skráti.

Postup je úplne jednoduchý. Zoberte si do prírody všetky suroviny na živánsku a pekáč. Naložte dnu striedavým spôsobom kuracinu, cibuľu, slaninu, lečo a zakryte pokrievkou alebo hliníkovou fóliou (alobalom).

Položte na gril. Priebežne kontrolujte. Čas prípravy závisí od teploty, akú budete udržiavať pod grilom.

V prírode dokážete upiecť živánsku aj bez grilu. Stačí vám alobal a oheň, ktorý vytvorí pahrebu. Spravte každému vlastnú porciu, zabaľte a vložte do pahreby. Výsledkom budete prekvapení.

Náš tip: Grilovať môžete aj kuracie mäso. Stravníci milujú najmä stehná. Ak však pripravíte kuracie prsia v celku, ostanú šťavnaté.

KuRadič na záver:

  • nepodceňte prípravu – či už idete na výlet, grilovačku, alebo stanovačku
  • použite najuniverzálnejšiu marinádu na kura
  • grilovanie kuraťa v prírode je zaujímavou aktivitou pre rodinu a najmä deti
  • kuracia živánska v exteriéri vám rozšíri obzory gastronómie
  • brikety na grilovanie vydržia horieť dlhšie ako uhlie
  • skvelou alternatívou na grilovanie sú klobásky na grilovanie od HSH, obľúbi si ich celá rodina