Stravovanie podľa krvných skupín
Existuje mnoho (viac či menej úspešných) teórií a spôsobov stravovania. Niektoré sú postavené „na vode“, iné na vedeckých základoch či dlhoročných skúsenostiach. Veľmi zaujímavý je pohľad na stravovanie vo vzťahu ku krvnej skupine, s ktorým ako prvý prišiel americký lekár a naturopat Peter J. D’Adamo, ktorý nadviazal na výskumy svojho otca. Teória stravovania podľa krvnej skupiny vychádza z toho, že každý človek je jedinečný, a preto pre každého je vhodnou potravou niečo iné.
Každá krvná skupina vznikla v inom období ľudského vývoja, a tak má v sebe zakódovanú genetickú informáciu o tom, ako žili a ako sa stravovali ľudia v danom období. Táto informácia nám podľa teórie stravovania podľa krvnej skupiny napovie, ktoré potraviny nášmu telu vyhovujú.
Základom tohto typu stravovania je poznať svoju krvnú skupinu. Tá nám pomôže pochopiť, ako naše telo reaguje na jedlo, na ktoré ochorenia sme viac náchylní a napríklad aj to, ako reagujeme na stres. Podľa doktora D‘Adama súvisia s krvnou skupinou aj črevné baktérie. Napríklad mikrobióm ľudí s krvnou skupinou A oveľa efektívnejšie odbúrava sacharidy, zatiaľ čo ľudia s nulkou majú tendenciu ukladať sacharidy vo forme tuku.
Spomínaný lekár preskúmal veľké množstvo základných potravín a zisťoval, nakoľko sa znášajú s jednotlivými krvnými skupinami, resp. s ich červenými krvinkami. Na základe toho vytvoril pre každú krvnú skupinu zoznam vhodných, nevhodných a neutrálnych potravín. Potraviny, ktoré škodia krvinkám jednej krvnej skupiny, môžu byť pre inú skupinu vhodné. Nevhodné potraviny môžu nepriaznivo pôsobiť na organizmus, pričom ťažkosti sa nemusia objaviť hneď. Často sa vyskytnú až po dlhšom čase, a keďže nie vždy ide vyslovene o potraviny s nálepkou „nezdravé“, človek si vôbec neuvedomuje, že svojmu telu škodí. Škodiť nám teda podľa tejto teórie môžu aj také potraviny, ktoré sú vo všeobecnosti považované za zdravé a prospešné, pretože našej krvnej skupine jednoducho nevyhovujú.
Krvná skupina 0
Najstaršia krvná skupina vznikla cca 40 000 – 20 000 rokov pred n. l. V dobe lovcov a zberačov sa naši predkovia živili predovšetkým mäsom. To znamená, že ľudia s krvnou skupinou 0 dobre znášajú mäso. Ich tráviaci systém produkuje dostatok žalúdočnej kyseliny a enzýmov potrebných na spracovanie mäsa, a tak nemajú problém stráviť ho. Nulky sa teda s pokojným svedomím môžu vrhnúť na Kura Kráľovské aj na ryby. Ideálne je jednotlivé druhy mäsa pravidelne striedať, aby bol jedálniček čo najpestrejší. K mäsu je najlepšou prílohou zelenina – pre nulky je dobrou voľbou špenát, paprika, brokolica či tekvica. Z ovocia slivky a figy. Ľudia s najstaršou krvnou skupinou majú silnú imunitu a dobré trávenie, no ťažko sa prispôsobujú zmenám v spôsobe stravovania. Najviac priberajú z múčnych jedál, napríklad z cestovín a bieleho pečiva. Obmedziť by mali aj fazuľu, zemiaky, karfiol a mliečne výrobky.
Krvná skupina A
Áčko vzniklo o niečo neskôr, cca 25 000 – 15 000 rokov pred n. l., v oblasti Ázie a Stredného Východu. Hlavným zdrojom obživy tu v tomto období bolo poľnohospodárstvo. Z toho vyplýva, že v strave našich predkov prevažovala rastlinná strava, ktorú by mali uprednostňovať aj ľudia s touto krvnou skupinou. Potraviny rastlinného pôvodu, ako obilniny v podobe celých zŕn, ryža, strukoviny, orechy a semená, by mali tvoriť základ jedálnička spolu s ovocím a so zeleninou. Živočíšne potraviny sú pre ľudí s krvnou skupinou A ťažšie stráviteľné. Ak sa ich nechcú vzdať, najlepšou voľbou je pre nich kuracie mäso, morčacie mäso a ryby. Mliečnym výrobkom by sa áčka mali skôr vyhýbať alebo ich výrazne obmedziť. Celkovo majú citlivejší žalúdok a slabšiu imunitu. Je pre nich preto viac ako pre iné krvné skupiny dôležitá pravidelnosť v jedení.
Krvná skupina B
Táto krvná skupina vznikla cca pred 10 000 rokmi v oblastiach himalájskych hôr. Ľudí s krvnou skupinou B možno označiť za všežravcov. Majú dobrú imunitu a trávenie, vyrovnaný nervový systém a ľahko sa prispôsobia zmenám v stravovaní. Pre béčka je vhodné červené mäso, ryby aj vajíčka a mliečne výrobky. Občas si môžu dopriať aj Kura Kráľovské, ale s mierou. Z rastlinných zdrojov obilniny, strukoviny (okrem cícera a červenej šošovice), ovocie a zeleninu (najmä kapustovitú). Mali by si strážiť príjem tukov, keďže im spomaľujú trávenie.
Krvná skupina AB
AB je najmladšia a najmenej rozšírená krvná skupina, ktorej vznik sa datuje do obdobia asi pred 900 – 1 500 rokmi zmiešaním krvnej skupiny A s krvnou skupinou B. Ábečka majú citlivé trávenie, no prispôsobivý imunitný systém. Je pre nich vhodná zmiešaná strava od hovädzieho mäsa, kuraciny, rýb, mliečnych produktov, vajíčok až po ryžu, strukoviny, obilniny, zeleninu a ovocie (okrem pomarančov). Môžu si teda dopriať takmer všetko, no vyhýbať by sa mali plesňovým syrom, kukurici, pohánke a mandliam.
Vedeli ste, že…?
Táto teória hovorí aj o tom, aký druh fyzickej aktivity je vhodný pre jednotlivé krvné skupiny. Nulky obľubujú intenzívne aktivity, ako je beh, tabata či bojové športy. Áčka uprednostňujú pomalšie cvičenia ako joga či pilates. Béčkam vyhovuje cyklistika, turistika, tenis a plávanie. Ľudia s krvnou skupinou AB majú radi vytrvalostné športy a upokojujúce cvičenia.
Vo všeobecnosti sú názory na teóriu stravovania podľa krvnej skupiny kontroverzné. Mnohí jej vyčítajú, že k nej neexistujú relevantné vedecké štúdie, alebo v nej nachádzajú nepresnosti. Jej základom je však nabádanie ľudí ku konzumácii zdravých, plnohodnotných a čo najmenej priemyselne spracovaných potravín. Ich nutričná hodnota je vysoká a obmedzenie vysoko spracovaných potravín je vždy prínosom z hľadiska zdravia aj chudnutia. I keď dlhodobo sa stravovať v súlade s touto teóriou je pomerne náročné. Jednou jej nevýhodou je obmedzovanie konzumácie inak prospešných potravín, ktoré môžu byť cenným zdrojom rozličných živín. Chýba jej teda pestrosť, ktorá je jedným zo základných princípov racionálneho stravovania.
Na druhej strane je žiaduce mať aspoň základný prehľad o tom, ktoré potraviny sú pre nás z hľadiska krvnej skupiny vhodné a ktorým sa oplatí vyhýbať, resp. aspoň ich obmedzovať. Najmä pre ľudí, ktorí aj napriek dobrým stravovacím návykom trpia rozličnými problémami, ako sú alergie, problémy s imunitou či trávením, môže byť stravovanie podľa krvnej skupiny prínosom a stojí za vyskúšanie.
Milí čitatelia, skúšali ste stravovanie podľa krvných skupín? Podeľte sa s nami o svoje skúsenosti a postrehy.