Netradičné prílohy ku kuraťu
Kuracie mäso so zemiakmi alebo s ryžou je chutná klasika, ktorej človek nikdy neodolá, ale po čase nás môže chuť tohto pokrmu jednoducho omrzieť. Skúste v kuchyni uvariť netradičné prílohy ku kuraťu, ktoré nie sú v našich končinách až také bežné, a uvidíte, čo to spraví s vašimi chuťovými pohárikmi. Nielenže tieto novodobé prílohy majú samy osebe nezvyčajnú chuť, ale v kombinácii s kuraťom vám tiež ukážu nový smer, ktorým by sa mohlo uberať vaše varenie. Navyše majú v sebe veľa dobrých nutričných hodnôt a pozitívne účinky na ľudský organizmus. Väčšina z nich je bezlepková, teda vhodná pre celiatikov. Ak vás trápi histamínová intolerancia, tieto jedlá si môžete bez problémov doma pripraviť.
Amarant – súčasť zdravej kuchyne
Amarant je zázračná superpotravina, ktorá je nabitá bielkovinami, vlákninou, železom, horčíkom a je bezlepková. Jeho príprava je veľmi jednoduchá – 1 šálka amarantu sa varí v 2 šálkach vody približne 25 až 30 minút. Jeho chuť je jemne oriešková a predstavuje skvelú prílohu ku kuraťu. Po uvarení ho stačí dochutiť soľou a korením a podávať. Kto v kuchyni rád experimentuje, môže na vyladenie chuti pridať citrón, čerstvé bylinky a rôzne exotické korenie.
Tip pre športovcov: Ak sa snažíte o nárast svalovej hmoty, amarant v kombinácii s kuracím mäsom by nemal vo vašom jedálničku chýbať.
Ryža trochu inak
Čierna ryža je v našej časti sveta neobjavená potravina, ktorá v sebe skrýva veľký počet dobrých vlastností. Ako príloha tanier oživí a spestrí svojou fialovou farbou. Obsahuje veľa vlákniny a je skvelá na trávenie. Je veľmi výživná a obsahuje množstvo vitamínu E a B. V čiernej ryži tiež nájdeme veľa minerálov, za zmienku rozhodne stojí vysoký obsah horčíka aj železa. Pripravuje sa podobne ako obyčajná ryža, len sa dlhšie varí. Čiernu ryžu stačí osoliť a môžete podávať. Ku kuraťu sa hodí skvele a určite si ju obľúbia aj mladší stravníci, pre ktorých môže byť čierna ryža fascinujúcim prvkom v stravovaní.
Vedeli ste že? Čierna ryža bola v minulosti vnímaná ako superpotravina, ktorú mohli konzumovať výsadne iba čínski cisári? Čierna ryža je plná antioxidantov, a preto je jej konzumácia prevenciou proti chorobám.
Hviezda pri chudnutí
Chuť, všestrannosť a zdravotné účinky, to sú tri základné slová, ktoré dokonale opisujú novodobú hviezdu v kuchyni. Quinoa je obrovská zásobáreň bielkovín a vitamínov. Na naše telo má samé pozitívne účinky. V kuchyni nájde využitie ako príloha, ale aj ako základ hlavných jedál. Quinoa neobsahuje lepok, preto je vhodná aj pre celiatikov. Príprava je veľmi jednoduchá a ľahká. Semená treba premyť a variť v dvojnásobnom množstve vody. Varí sa zhruba 20 minút a ku koncu ju treba miešať, aby sa nepripálila na dno hrnca. Ako príloha sa najviac hodí k opečenému alebo grilovanému kuraciemu mäsu. Po zjedení budete mať dlho pocit zasýtenia, ale zároveň ju vaše telo veľmi ľahko strávi. Ak vás trápia nadmerné kilá, quinoa by sa mala stať pravidelnou súčasťou vášho jedálnička.
Návrat k tradícii
Pohánka sa v našich končinách používala v minulosti veľmi často a našťastie sa k nej v dnešnej dobe vraciame a púšťame ju do svojich kuchýň. Pohánka obsahuje dôležitú látku rutín, ktorá pomáha vstrebávať vitamín C a priaznivo pôsobí na cievny systém. Je vhodná pre tých, ktorí dodržiavajú bezlepkový jedálniček. So svojou orieškovou chuťou jedlo skvele doplní, ozvláštni a dodá potrebné nutričné hodnoty pre organizmus. Jej príprava nie je vôbec zložitá – varí sa rovnako ako ryža.
Dajte šancu krúpam
Táto zabudnutá potravina má veľa pozitív a ako prílohu ku kuraciemu mäsu ju určite treba zvážiť. Krúpy sú zásobárňou bielkovín, vlákniny a iných minerálnych látok, podporujú trávenie, zrýchľujú metabolizmus a pomáhajú pri redukcii hmotnosti. Krúpy sú všestranná potravina, ktorú môžeme využiť takmer v každom jedle. Aby ste pozdvihli chuť krúp, po uvarení hoďte do hrnca kocku masla a čerstvý petržlen. Táto zaujímavá kombinácia vás presvedčí o tom, že krúpy už nikdy nebudete chcieť vylúčiť zo svojho jedálnička. Príprava je taktiež veľmi jednoduchá. Krúpy pred varením opláchnite, do hrnca pridajte asi štvornásobné množstvo vody a varte domäkka. Ak chcete proces prípravy urýchliť, môžete krúpy namočiť do vody deň pred varením.
KuRadič na záver:
- Netradičné prílohy ku kuraťu ozvláštnia váš jedálniček a dodajú vám množstvo pozitívnych nutričných hodnôt.
- Amarant, quinoa, pohánka a čierna ryža neobsahujú lepok a sú vhodnou prílohou pre celiatikov.
- Na vyzdvihnutie chuti jednotlivých príloh experimentujte s ochutením, nebojte sa používať ani exotické korenie a čerstvé bylinky.
- Na prípravu kráľovského pokrmu z kuracieho mäsa je potrebné kvalitné mäso – Kura Kráľovské je na prípravu ako stvorené!