Kuracina napomáha pri liečbe ochorení pankreasu
Pankreas, čiže podžalúdková žľaza, pomáha s reguláciou produkcie enzýmov a hormónov v organizme. Jeho dôležitou úlohou je štiepenie bielkovín, tukov a cukrov, a to vďaka pankreatickej šťave. Podieľa sa aj na tvorbe inzulínu a glukagónu, ktoré majú vplyv na hladinu cukru v krvi. Pokiaľ sú uvedené procesy v tele narušené, môže dôjsť k menej vážnym, no i k závažnejším zdravotným problémom. Ako s tým súvisí konzumovanie kuracieho mäsa?
Pankreatitída a nutnosť diéty
Ochorenie pankreasu, či už ide o akútnu pankreatitídu, alebo o chronickú, vyžaduje okrem medikamentóznej liečby a intravenózne podávanej výživy aj režimové opatrenia. Eliminácia stresu a pokoj sú samozrejmosťou, spočiatku je dôležité aj znížiť hladinu tráviacich enzýmov, a teda držať hladovku. Avšak vylúčenie stravy je dočasné (podľa pokynov lekára) a postupne nahradené špeciálnym jedálničkom. Práve tu začína mať dôležité slovo kuracina.
Kuracie mäso predstavuje jednu zo základných surovín diéty pri pankreatitíde, ktorej cieľom je šetriť vylučovaciu činnosť podžalúdkovej žľazy. Nielen to, že je ľahko stráviteľné, ale charakterizuje ho aj nízky obsah tukov, ktorý z neho robí „ideálnu potravinu“ na dodanie veľkého množstva živočíšnych bielkovín. Považujeme ho aj za zdroj ďalších telu prospešných látok.
Vedeli ste, že?
Pankreatitída sa prejavuje niekoľkohodinovou bolesťou brucha (výnimkou nie sú ani prípady s jej dlhším trvaním), ktorá je najčastejšie vyvolaná jedlom. Keďže pacient zatiaľ netuší, že trpí touto chorobou, mylne sa domnieva, že keď si ľahne, bolesť pominie. Lenže je to naopak, bolesť sa vtedy môže zintenzívniť. Úľava nastane v polohe na všetkých štyroch končatinách.
Prečo je kuracina súčasťou diét pri rôznych ochoreniach?
V kuracom mäse nájdete iba malé množstvo saturovaných (nasýtených) tukov. Tie majú nepriaznivý vplyv na zmeny lipidov v krvi, čo môže smerovať k zdravotným komplikáciám v podobe aterosklerózy. Vtedy dochádza ku kôrnateniu tepien, respektíve k ich hrubnutiu a strácaniu pružnosti. Je dôležité poznamenať, že sa tak deje predovšetkým v kombinácii s vysokým príjmom cholesterolu.
Niektoré potraviny totiž obsahujú značný podiel saturovaných tukov, ale minimum cholesterolu. Iné majú zase vysoký cholesterol, ale málo nasýtených tukov. Výnimkou nie je ani vysoká prítomnosť oboch výživových faktorov. Aj preto sa pri potrave uvádza tzv. CSI index (cholesterol/Saturated Fat Index). Napríklad kuracie mäso bez kože má 5,9 CSI, kačacie mäso 8,2 CSI, bravčové stredne tučné mäso 13,7 CSI a hovädzie stredne tučné 15,9 CSI (hodnoty zodpovedajú 100 g jedlého podielu). Z uvedeného je zrejmé, že kuracina je vítanou potravinou v liečebných diétnych plánoch, ale aj tých na redukciu hmotnosti.
Prečo jesť kuracie mäso pri ochorení pankreasu?
Faktom je, že ochorením pankreasu trpí čoraz viac jedincov. Faktom je i to, že hydina má vo všeobecnosti biologické a nutritívne vlastnosti, ktoré v nemalej miere môžu ovplyvniť zdravie človeka. Lekári sa preto zhodujú na tom, že okrem vybranej zeleniny a ovocia je práve kuracie mäso (bez kože) vhodným riešením na doplnenie telu prospešných látok, ktoré boli počas počiatočnej fázy liečby pankreatitídy zminimalizované. V tomto prípade je kuracina favoritom v rámci živočíšnej stravy. Prečo?
Benefity kuracieho mäsa
- Vysoký obsah proteínov, esenciálnych aminokyselín a ich vysoká využiteľnosť v organizme.
- Zdroj minerálnych látok, predovšetkým draslíka, horčíka, ale aj železa, zinku, fosforu a tiež vitamínov skupiny B.
- Nízky obsah tuku, cholesterolu a, naopak, zvýšený podiel polynenasýtených mastných kyselín, ktoré napomáhajú pri prevencii srdcovo-cievnych ochorení.
- Ľahká stráviteľnosť, nezaťažuje žalúdok (tieto pozitíva sú využívané aj pri ďalších typoch diét).
- Jednoduchá a variabilná príprava – kuracinu môžete pripraviť na „milión spôsobov“, takže sa vám nemusí zunovať ani pri pravidelnej konzumácii.
- V podobe vývaru je dokonca množstvo plusov znásobené, predovšetkým ide o „rekonvalescenčnú injekciu“ posilňujúcu telo.
Príprava je viac než dôležitá
Nemáme na mysli konkrétny postup vybraného receptu, i keď za ten sa vám poďakujú chuťové poháriky, ale samotný druh prípravy. Pečené kura je síce chutnou a overenou klasikou, no pri ochorení pankreasu nežiaducou (pokiaľ lekár neurčí inak, deje sa tak väčšinou v neskorých fázach liečby). Príprava kuracieho mäsa v tomto prípade spočíva v jeho varení a dusení. Aj keď je do istej miery obmedzujúca, vďaka veľkému počtu receptov – či už v knižných publikáciách, alebo v online receptároch – si môžete aj počas nepríjemného ochorenia dopriať chutné a výživné jedlo.
Mäso a potraviny vo všeobecnosti ovplyvňujú naše zdravie. Na jednej strane sú výživou, no na druhej môžu mať na človeka nepriaznivý vplyv. Ten však priamo súvisí so zlými stravovacími návykmi a s nevyváženou skladbou potravín. Dbajte na to (a nielen pri pankreatitíde), aby bolo kuracie mäso kvalitné. Iba tak si zachová spomínané prospešné látky. A preto si vyberajte a nakupujte kuracie mäso od HSH. Nezabudnite ho skombinovať s dostatočným množstvom zeleniny. Získate viac ako len pestrý jedálniček. Zdraviu zdar!