EN
Je toho viac

Kuracia roláda môže byť hviezdou slávnostného stola

Roláda je jedno z najvznešenejších jedál, ktoré môžete z kuraťa pripraviť. Jej príprava však nepatrí k najjednoduchším. Ak nevlastníte čarovný prútik, ktorý by ju za vás pripravil, vyhrňte si rukávy, nabrúste nôž, kúpte si Kura Kráľovské a pustite sa s nami do rolády, ktorou prekvapíte svoju rodinu alebo každú návštevu.

Krok za krokom, kosť za kosťou

Umenie vykostiť kura sa bude hodiť každému, komu nie je ľúto obetovať niekoľko minút práce v kuchyni a upraviť si mäso podľa seba. Kura Kráľovské položíme na chrbát, odrežeme posledné dve časti krídel. Tie sa budú hodiť na polievku. Potom pozdĺžne narežeme prsnú kosť, ostrým nožom odkrojíme mäso od kostry tak, aby sme ho neprerezali. Pokojne si môžeme pomôcť prstami – roztvárame mäso od kosti. Kĺb krídla vylomíme, odrežeme šľachy, prichytíme si mäso, kosť vytiahneme a šľachy opäť prerežeme. Nadvihneme skelet a odrezávame mäso, pokým nenarazíme na stehenný kĺb, ktorý vylomíme.

V tejto fáze máme hotovú placku – dole kožu, hore mäso. Miestami je však náš „koberček“ trochu deravý. Miesta s prsami sú vyššie než oblasti so stehnami, preto môžeme prsia zošikma prerezať a rozvinúť do prázdnejších zón. Pri roláde všeobecne nebude prekážať, ak kus mäsa odrežeme a zaplátame ním miesto, kde je mäsa menej. Kura je už týmto hotové, vykostené a vyložene volá po nejakej lahodnej plnke. Čím si kuraciu roládu naplníte, je už iba na vás.

Vedeli ste, že…?
Do mäsa nikdy nesmie ísť teplá náplň
. Musí byť vždy a zásadne vychladená, aby sa vnútri nezaparila a nepozmenila chute nežiaducim smerom. Nebezpečné je to najmä vtedy, keď si pripravujeme roládu niekoľko hodín pred pečením. Teplá plnka potom v mäse môže podporiť bakteriálne množenie.

Talianska kuracia roláda

Ako si s vykosteným kuraťom ďalej poradiť, aby z neho bola šťavnatá roláda? Nesnažte sa prehnať to s plnkou, príliš sa jej do rolády nevojde a vo finále to môže byť na úkor šťavnatosti. Inšpirujte sa naším receptom.

Čas prípravy: 50 minút

Suroviny:

  • 1 ks vykosteného Kuraťa Kráľovského/0,5 kg kuracích pŕs z HSH
  • 8 plátkov parmskej šunky
  • 3 lyžice strúhanky
  • parmezán podľa chuti
  • lyžička mletého čierneho korenia
  • lyžička soli
  • balíček talianskeho korenia (rozmarín, tymian, cesnak, bazalka, pamajorán obyčajný)
  • 8 ks sušených paradajok
  • 80 g zelených olív bez kôstky
  • lyžica kečupu
  • alobal na zabalenie rolády

Postup:

Pripravený, vykostený plát kuracieho mäsa položíme na alobal, posolíme, okoreníme a posypeme parmezánom. Ako prvú vrstvu použijeme plátky parmskej šunky. V miske rozmiešame pokrájané sušené paradajky s olivami a lyžicou kečupu. Zľahka osolíme a okoreníme, môžeme pridať malú lyžičku oleja z paradajok. Zmes z misky presunieme na pripravený plát mäsa so šunkou a pekne ju rozprestrieme po prostriedku. Všetko, čo sme si pripravili, pekne zmotáme do rolády. Na záver celú roládu alobalom stiahneme, aby nám nikde nič nevyliezalo. Roládu v alobale položíme na pekáč alebo plech a vložíme do predhriatej rúry približne na 30 minút, pečieme na 200 °C. Potom roládu vyberieme z rúry, odstránime z nej alobal, ešte raz ju zľahka okoreníme talianskym korením a posypeme nastrúhaným parmezánom a vložíme naspäť do rúry na ďalších 30 minút – podľa potreby, než sa nám začne tvoriť pekne upečená kôrka. Pečieme na 150 °C a môžeme podlievať šťavou z mäsa, ktorá nám v priebehu pečenia vznikla. Ako prílohu odporúčame zemiakovú kašu a zeleninový šalát. Roládu môžeme podávať aj studenú, nakrájanú na tenké plátky.

Ak máte chuť vyskúšať roládu aj na ďalšie spôsoby, prinášame vám zaujímavé kombinácie, ktorým by ste mali dať šancu.

Tipy na náplne do kuracej rolády:

  • pikantná omáčka + avokádo
  • mozzarella + sušené paradajky + bazalka
  • pikantná horčica + anglická slanina + ementál
  • pesto z medvedieho cesnaku + syr
  • kukurica + gouda + šunka
  • špenát + ementál + cesnak
  • tapenáda z čiernych olív + šunka + syr
  • mangové čatní + brie
  • niva + nasekané orechy + brusnicový džem
  • vajce natvrdo + slanina + hrášok

KuRadič na záver:

Každému mäsu pristane na tanieri nejaká omáčka či šťava. Ani kuracia roláda nie je výnimkou. Šťava síce vzniká až nakoniec, ale niekedy nie je od veci hneď od začiatku si naplánovať, ako s ňou naložíme. Nie vždy to časovo sedí s ostatnými prípravami, nie vždy sa dá nájsť jedno voľné miesto na sporáku, a preto je plánovanie na mieste.

Každý z nás dáva prednosť iným chutiam. Niekto naplní vykostený kurací plát alebo samostatné plátky kuracích pŕs obyčajnou praženicou, ďalší zavinie syr, šunku, paradajky a južné bylinky, chybu neurobí ani ten, kto vsadí na špenát. Nech si už kuraciu roládu naplníte akoukoľvek náplňou, chutné a mäkučké mäsko jednoducho očarí vás i celú vašu rodinu. Podeľte sa s nami o to, akú roládu máte najradšej vy. Sme zvedaví a želáme vám dobrú chuť!