Jedlom za lepší život
Liečebná výživa alebo liečebná diéta sa používa pri rôznych chorobách. Výber spolu s úpravou stravy pri niektorých chorobách môže priaznivo ovplyvniť priebeh ochorenia a je súčasťou liečebného plánu. Tentokrát sa zameriame na bezzvyškovú diétu, ktorá preferuje bielkoviny a hlavne ľahko stráviteľné potraviny, medzi ktoré jednoznačne patrí aj kuracie mäso. Táto diéta je určená predovšetkým pacientom trpiacim zápalovými ochoreniami tráviaceho traktu.
Jedlo a nápoje, ktoré prijmeme, prejdú naším tráviacim traktom dlhú cestu. Nešpecifické črevné zápaly postihujú čoraz viac ľudí, obzvlášť v našom modernom svete. Zápalové ochorenia tráviaceho traktu sa častejšie vyskytujú vo vyspelých krajinách, preto je pravdepodobné, že spúšťačom je stres, nezdravá strava i genetika. Až 80 % pacientov potrebuje operáciu, pri ktorej dochádza k odstráneniu časti hrubého alebo tenkého čreva. K nešpecifickým zápalovým ochoreniam čreva (z angl. IBD) patrí skupina chronických ochorení postihujúcich tráviaci trakt, predovšetkým hrubé črevo. Ide o dve základné ochorenia, a to Crohnova choroba a ulcerózna kolitída, ktorá sa líši rozsahom a lokalizáciou postihnutia v tráviacom trakte.
Crohnova choroba
Pri Crohnovej chorobe zápal postihuje zvyčajne konečnú časť tenkého čreva a hrubého čreva. To môže spôsobiť poruchu vstrebávania živín a minerálov. Medzi príznaky Crohnovej choroby patrí bolesť v podbruší, hnačka, krv v stolici, chudnutie, únava, zápal kĺbov, afty v ústnej dutine.
Diéta pri Crohnovej chorobe je individuálna. Každý pacient si musí vyskúšať, ktoré jedlo mu robí dobre a ktoré nie. Často sa objavuje neznášanlivosť mlieka, dužín ovocia, strukovín, šupiek a podobne. Naopak, veľmi pozitívne pôsobia nenasýtené mastné kyseliny a vajcia, pretože obsahujú bielkoviny.
Ulcerózna kolitída
Ulcerózna kolitída je ochorenie hrubého čreva, následkom čoho sa z potravy vstrebáva menej vody a soli. Vo fáze vypuknutia choroby pacienti zažívajú nepríjemné príznaky – hnačku, vracanie, bolesť brucha a nechutenstvo. Tieto problémy sťažujú príjem potravy a tekutín, preto je obzvlášť nutné dbať na ich správne zloženie.
Obe ochorenia vznikajú prehnanou reakciou imunitného systému a obe sú ovplyvnené tým, čo jeme. Správna strava môže zdravotný stav ovplyvniť k lepšiemu – tráviaci trakt nie je zbytočne zaťažovaný a vystavovaný potravinám, ktoré mu obzvlášť v období prepuknutia choroby škodia a dráždia ho.
Bezzvyšková diéta očistí tráviaci trakt
Dietetika je jedným z najstarších odborov medicíny a jej začiatky siahajú do starovekého Grécka. Zásadou liečebnej výživy je čo najviac priblížiť stravu racionálnej strave zdravého človeka. Bezzvyšková diéta je zameraná na zdravie, nie na chudnutie. Táto diéta je zacielená na hrubé črevo, na jeho dôkladnú očistu, spriechodnenie a obnovenie funkcií. Dôraz je kladený na ľahko stráviteľnú potravu, ktorá nezanecháva žiadne zvyšky, s nízkym obsahom tukov a potravín nespôsobujúcich nadúvanie. Zároveň obsahuje viac bielkovín oproti bežnej strave. Nevhodné sú aj potraviny bohaté na hrubú vlákninu.
Vhodné potraviny: chudé mäso (kuracie, morčacie, teľacie, hovädzie, králik, jahňa, ryby s nízkym obsahom tuku, varená/dusená šunka), rastlinné tuky, maslo ghee, kyslé mliečne výrobky (jogurty, tvaroh, kefír, tvrdé syry, jogurtové mlieka, tvarohové syry, termix), vajcia, hydinový vývar, zemiaky, cestoviny, ryža, krúpy, staršie pečivo (sucháre, vianočka), varená, dusená zelenina (mrkva, tekvica, zeler, petržlen, špenát, hlávkový šalát), paradajkový pretlak, banány, strúhané jablko, marhule, broskyňový kompót, pyré, džem, med, cukor, múka (hladká, polohrubá, hrubá), rasca, majorán, bobkový list, škorica, sladká paprika, ocot, čaj, riedené ovocné šťavy, neperlivé minerálky.
Nevhodné potraviny: tučné mäso a ryby, údeniny, tučné mliečne výrobky a mlieko, ochutené jogurty s orechmi a ovsenými vločkami, čerstvé pečivo, celozrnné výrobky, strukoviny, surová zelenina, surové ovocie so šupkou, semienkami, s kôstkami, huby, orechy, mak, kokos, knedľa, cesnak, korenie, slané pochutiny (kečup, horčica), kakao, káva, perlivé minerálky, alkohol.
Pri tejto diéte je dôležité nielen zloženie stravy, ale aj vhodná príprava jedál. Najlepšie je dusenie, varenie a pečenie bez tuku. Vyprážanie a pečenie v oleji, či dokonca grilovanie sa neodporúča. Pokrmy musia byť dôkladne uvarené domäkka, aby boli dobre stráviteľné. Pri pečení je nutné odstrániť kôrky a viditeľný tuk. Niekedy je vhodné pokrmy rozmixovať. Mali by ste dávať prednosť rastlinným tukom, avšak ani maslo nie je zakázané – najvhodnejšie je čerstvé maslo alebo prepustené maslo ghee.
Zázrak v kuchyni – prepustené maslo ghee
Názov ghee (ghi) pochádza z indickej medicíny (ajurvédy), ktorá považuje prepustené maslo za elixír zdravia, ktorý posilňuje organizmus, podporuje mozgovú činnosť a predlžuje život. Pri príprave je zásadné, že vďaka prepusteniu dochádza k oddeleniu tuku od pevných mliečnych častíc. Ghee je vhodné na natieranie na pečivo, varenie, pečenie, na zjemnenie pokrmov, do polievok, omáčok aj na vyprážanie, pretože sa nepripaľuje. Pomáha tráveniu, neobsahuje laktózu ani kazeín, je ideálne pre teplú aj studenú kuchyňu, pričom mu nechýba chuť a vôňa masla.
Domáca príprava masla ghee
Do hrnca so silným dnom vložte 500 g nesoleného masla a na strednom plameni ho rozpustite. Hrniec nezakrývajte, maslo by malo bublať, peniť a prskať. Nesmie sa pripáliť! Vzniknutú zrazeninu (laktóza a bielkoviny) zozbierajte. Len čo maslo prestane prskať a bude čisté, odložte ho bokom a nechajte vychladnúť. Preceďte ho cez jemné sitko alebo plátno do skleného pohára s pevným uzáverom. V uzavretej nádobe vám v chladničke vydrží aj niekoľko mesiacov.
Recept: Prírodné kuracie rezne na masle ghee
Suroviny:
- 400 g kuracích pŕs HSH
- 50 g masla ghee
- štipka soli
- štipka majoránu alebo sladkej mletej papriky
Postup:
Na panvici rozohrejeme ghee, kuracie prsia zľahka naklepeme a osolíme. Mäso vložíme do rozohriatej panvice. Prírodné kuracie rezne na masle sprudka opečieme z oboch strán, poprášime majoránom alebo paprikou, pridáme malé množstvo vody a z každej strany asi 3 minúty podusíme. Ako prílohu môžeme podávať varené zemiaky alebo pyré, ryžu, cestoviny, hlávkový šalát.
Vedeli ste, že…?
Lekár vám môže bezzvyškovú diétu odporučiť, ak: idete na kolonoskopické vyšetrenie, ste po operácii čriev, vás trápia časté hnačky, sa liečite na rakovinu čreva, trpíte ulceróznou kolitídou, trpíte Crohnovou chorobou.
Človek musí jesť a piť, aby mohol žiť a pracovať. Bez správnej výživy nemôže zostať zdravý. Preto musí pri výbere stravy využiť svoje rozumové schopnosti a stravu si vyberať podľa množstva a zloženia. Pri dodržiavaní základných princípov zdravej výživy je možné prísť do istého „kuchárskeho raja“, v ktorom si môžeme vybrať a pripraviť pokrmy, ktoré nielen lahodia našim chuťovým bunkám, ale zároveň vyhovujú potrebám nášho tela. Veda o výžive môže byť zložitá, ale milióny nevzdelaných ľudí na svete jedia správne bez toho, aby vôbec niekedy nazreli do kuchárskej knihy alebo hovorili s dietológom.
KuRadič na záver:
-
- Jedlo si rozdeľte do viacerých dávok (4- až 6-krát denne).
- Dbajte, aby obsahovalo všetky potrebné prvky – bielkoviny, zložité sacharidy, zdravé tuky.
- Dôležitá je prevencia. Čím dlhšie prijímate iba potraviny, ktoré sú „dovolené“, tým dlhšie si môžete užívať pokojový stav (bez vypuknutia choroby).
- V rámci očisty môžu bezzvyškovú diétu krátkodobo držať aj ľudia, ktorí netrpia žiadnym črevným ochorením.
- Potraviny nakupujte s rozumom. Dbajte na kvalitný výber surovín. Kuracie mäso si môžete vybrať aj v jednej z našich produktových predajní HSH.