Je u vás plná chladnička zvykom?
Šesťsto miliónov kilogramov! Zdá sa vám to nepredstaviteľne veľké číslo? A čo keby sme vám povedali, že to je číslo predstavujúce množstvo vyhodených potravín v našej krajine? Ročne! Tam, kde niektorí iba snívajú o pestrej a kvalitnej strave, mnoho ľudí nakupuje prebytok potravín, ktoré nakoniec skončia v odpadkoch.
Zamysleli ste sa už niekedy nad tým, ako tento šialený jav zvrátiť? Slovensko už síce prijalo opatrenia, ktoré by mali takéto nezmyselné plytvanie zmierniť, hlavne v potravinových reťazcoch, no samotná realizácia obmedzenia produkcie potravinového odpadu sa predpokladá až v roku 2030. Otázkou však stále zostáva odpad z domácností a prípadné financovanie distribúcie nepotrebných potravín tým správnym smerom.
Triedenie potravín si pred ich ďalším využitím vyžaduje mnoho kapitálu – ľudského i finančného. Pred ďalšou distribúciou je totiž potrebné ich pretriediť, očistiť, prebaliť a pod. Celkový projekt je pre krajinu ako takú náročný a časovo zdĺhavý, a preto by mal každý začať v prvom rade od seba.
Ako sami môžeme napomôcť zlepšeniu situácie s odpadom a zároveň ušetriť?
- Potraviny s krátkou trvanlivosťou nakupujte v menšom množstve.
- Uprednostňujte nákup lokálnych produktov. Nielenže sa tak s určitosťou dostanete k čerstvejším potravinám bez množstva postrekov, konzervačných procesov a nadbytočného obalového materiálu, ale urobíte aj niečo pre svoje zdravie a podporíte domácu ekonomiku či poctivých farmárov. Navyše znížite svoju uhlíkovú stopu (odbremeníte planétu a životné prostredie od nežiaducich látok v ovzduší), keďže takýmto spôsobom ušetríme aj množstvo pohonných hmôt potrebných na dopravu cudzokrajných produktov až na pulty v našich obchodoch. To už stojí za to, no nie?
- Nakupujte len to, čo sa chystáte nasledujúce dni jesť. Vyberajte si potraviny s rozumom – tie, ktoré vám chutia, poctivé, domáce, tradičné, jednoducho overené rokmi, vami a vašimi stravníkmi. Kvalitné a čerstvé mäso môžete kúpiť v podnikových predajniach HSH, kde vám vždy radi pomôžu a poradia.
- Nikdy nechoďte nakupovať hladní. To platí nielen pri diéte, ale vždy. Človek s prázdnym žalúdkom naozaj je očami a vloží do košíka veci, po ktorých by zvyčajne ani nesiahol. Často sa tak stane, že takéto produkty na nás po otvorení chladničky či špajzy vykúkajú ešte niekoľko týždňov, predtým než ich po záruke bez ľútosti vyhodíme.
- Pravidelne kontrolujte zásoby v chladničke či špajze, aby ste predišli ich pokazeniu a nevyužitiu.
- Pokiaľ máte možnosť, vyrobte si vlastný kompost. Poslúži skvele na záhradkárske účely.
- Nepotrebné potraviny s blížiacim sa dátumom spotreby aspoň raz týždenne zaneste na miesto, kde sa pohybujú ľudia, ktorí by ich ešte mohli chcieť.
- Nebuďte lakomí či hanbliví. Ak vám zostalo jedlo, o ktorom viete, že ho nestihnete zjesť, ponúknite ho radšej susedom a známym, a to aj za cenu toho, že možno odmietnu.
- Ak máte potraviny s blížiacim sa koncom spotreby, ktoré zrejme nepoužijete, no je možné ich zamraziť, urobte to. Rozmrazte ich, až keď na ne budete mať chuť. Zvýšil vám nedeľný vývar? Skvelé! Šup s ním do mrazničky. Osožný je totiž v mnohých receptoch a budete si doslova ruky bozkávať, keď ho nebudete musieť zdĺhavo pripravovať znova čerstvý, ale iba ho včas vyberiete z mrazničky.
- Rozum do hrsti – alebo aj na lístoček! Nakupujte s rozumom, vopred premýšľajte, čo chcete nasledujúce dni variť, a potrebné suroviny si starostlivo zapíšte tak, ako to kedysi robila vaša mama, keď vás posielala do obchodu. Vyhnete sa nadbytočným veciam v košíku, ktoré poženú váš účet za nákup do výšin.
- Namiesto kvantity uprednostňujte kvalitu. Kupujte radšej o niečo drahšie domáce produkty, ktorých kúpou podporíte ekonomiku našej krajiny a zamestnanosť.
Aké potraviny u nás najčastejšie podliehajú riziku vyhodenia?
V slovenských domácnostiach sa najviac vyhadzujú šunka, syry, vajíčka, zvyšok ryže, zemiakov, čerstvé mlieko a zvyšky mäsa. Tieto potraviny nám často ostanú z jedál, ktoré sme varili. Niekedy ich nedojeme, inokedy uvaríme príliš veľké množstvo. Máme však pre vás jeden rýchly recept, ako tieto zvyškové potraviny využiť.
Pražená ryža so šunkou alebo s kuracím mäsom a so zeleninou
Potrebujeme:
- uvarená ryža, ktorá nám zvýšila (cca 300 g)
- kuracia šunka alebo zvyšky kuracieho mäsa (150 – 200 g)
- 2 vajcia
- 1 – 2 PL masla
- menšia cibuľka
- čerstvá zelenina, ktorú práve máme poruke
- tvrdý syr alebo mozzarella
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup:
Zeleninu, ktorá nám zvýšila, uvaríme do polomäkka v hrnci s osolenou vodou. Na panvici zohrejeme maslo a dáme naň osmažiť najemno nasekanú cibuľku, necháme speniť. Na takto pripravenej cibuľke opečieme kúsky mäsa alebo šunky a restujeme, kým začne rozvoniavať. Následne pridáme ryžu a restujeme všetko spolu ešte 5 minút. Ak sa obsah priliepa na dno panvice, môžeme pridať lyžicu oleja.
Zatiaľ čo sa nám restuje ryža, v pohári rozšľaháme vajcia so soľou a s korením. Keď máme ryžu orestovanú, pridáme uvarenú zeleninu a všetko spolu dobre zamiešame. Necháme smažiť 2 minúty a potom rovnomerne nalejeme do ryže vyšľahané vajíčka. Poriadne miešame, aby sa nám vajcia rozptýlili do celej ryže. Restujeme 3 minúty, kým vajcia zozlatnú, a stiahneme z ohňa. Môžeme dochutiť korením, mletou paprikou či petržlenovou vňaťou alebo navrch nastrúhať syr. Želáme vám dobrú chuť!