EN
Je toho viac

Fitnes kura na kyslej kapuste

Kys kapusta patrí medzi tradičné suroviny a naši predkovia vedeli, že metóda fermentácie je dobrá nielen na uchovávanie potravín, ale je i prospešná nášmu zdraviu. Má veľmi vysoký obsah vitamínu C, ktoposilňuje imunitu. Okrem toho je aj zdrojom vitamínu K, skupiny B a minerálov, ako je draslík, vápnik, fosfor, síra a horčík.  

Ak ste milovníkmi tradičnej slovenskej kuchyne, ale nechcete sa vzdať zdravej línie, zvoľte zdravý top recept na chudnutie nielen pre športovcov. Táto fitnes obdoba pečenej kačky s kyslou kapustou je výdatná a vysoko proteínová. Môžete si ju bez obáv dopriať po tvrdom tréningu na doplnenie živín. Energetická hodnota jednej porcie pečených kuracích stehien s kyslou kapustou a gratinovanými zemiakmi je iba 368 kCal. 

Suroviny: 

Mäso a kapusta: 

  • 600 g kuracích stehien HSH 
  • 600 g kyslej kapusty  
  • 1 lyžička červenej papriky  
  • olivový olej (5 ml) 
  • soľ, čierne korenie  

Gratinované zemiaky: 

  • 800 g zemiakov 
  • 150 g bieleho nízkotučného jogurtu 
  • 180 g kyslej smotany (8 %) 
  • 125 g mozzarelly light 
  • 1 lyžička červenej papriky  
  • soľ, čierne korenie

Postup: 

Kyslú kapustu dobre prepláchneme vodou a dáme na dno pekáča. Kuracie stehná zbavíme kože a očistíme od tuku, osolíme, okoreníme, posypeme paprikou, položíme na kapustu, postriekame olivovým olejom (pomocou dávkovača) a priklopíme. Zemiaky ošúpeme, umyjeme a nakrájame na tenké plátky; prvú vrstvu naskladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, osolíme a okoreníme. Zmiešame jogurt so smotanou a rovnomerne nanesieme na pripravené zemiaky. Pridáme trochu nastrúhaného syra a pokračujeme ďalšou vrstvou, až vyskladáme celý pekáč. Hornú vrstvu zemiakov posypeme červenou paprikou. Kuracie stehná a zemiaky pečieme súbežne v rúre vyhriatej na 180 °C 45 60 minút podľa veľkosti stehien. 

TIP:

Kyslú kapustu môžeme chrúmať len tak surovú, pridať ju do šalátov alebo ako náplň v slanom pečive, dobre chutí aj tepelne spracovaná. Kyslá kapusta je ideálna aj ako zapekaná príloha k ďalším surovinám.  

Vedeli ste, že…?
Kyslá kapusta je fenomén, ktorý človeka sprevádza už tisíce rokov. Nechýbala ani v pivniciach starých Grékov a Rimanov, v stredoveku bola dokonca považovaná za všeliek. V časoch, keď neexistovali mrazené potraviny ani potraviny prevážané z jedného svetadielu na druhý, poskytovala počas zimy dôležité živiny. Naložená v sudoch navyše putovala s Krištofom Kolumbom na jeho objavných plavbách a chránila námorkov pred skorbutom z nedostatku vitamínu C. 

KuRadič na záver:

  • Diabetici potvrdzujú, že deciliter šťavy z kyslej kapusty hneď ráno dokáže zatočiť i s cukrovkou 2. typu.  
  • Na kvasenie sa kedysi využívala najčastejšie kapusta a uhorky, čo malo isté ekonomické dôvody, ale využiť sa dajú aj iné druhy zeleniny, napríklad mrkva, cibuľa, zeler, brokolica, cuketa, karfiol, repa, kaleráb. Vznikne tak zmes, ktorú mnohí poznajú pod názvom pickles, čo je ostrejší variant kórejskej kimchi. 
  • Kyslá kapusta podporuje proces tvorby krvi a hormónov, znižuje únavu, pomáha pri vylučovaní toxických látok z tela a výrazne zvyšuje imunitu. Ide nielen o vitamínovú bombu, čo sa v zime obzvlášť hodí, ale aj o infúziu baktérií mliečneho kvasenia do našich čriev 
  • Dokáže stabilizovať krvný cukor i tlak a dokonca, čo nie je zase až také známe, zvyšuje libido 

Tak ju nezabudnite do svojho zimného jedálnička občas zaradiť aspoň ako prílohu ku chutnému Kuraťu Kráľovskému. Želáme vám dobrú chuť!