Ako pripraviť kura: Servírovanie
Pohľad na tanier s kuracím stehnom a dvoma či troma kôpkami ryže máme už tak vrytý do pamäte, že napriek tomu, že toto jedlo má rád skoro každý, len málokomu by ešte pri pohľade na tanier s touto kombináciou tiekli sliny. A pritom stačí naozaj málo, a aj jednoducho upečené kura sa môže stať príťažlivým pokrmom.
Vďaka jeho nevýraznej farbe nie je ťažké vybrať k nemu vhodné „dekorácie“. Biely tanier je (nielen pre kura) vynikajúcou voľbou, ako sa zhodujú mnohí poprední kuchári. Vďaka neutrálnosti bielej farby na ňom jedlo dobre vynikne. Vzhľad jedla dotvárame potom najmä pomocou bylín, zeleniny či omáčok. Treba však dbať o to, aby sa na tanieri neocitlo niečo, čo sa k pripravenému jedlu nehodí. Tie naše jedlé dekorácie musia vzájomne ladiť a musia byť v harmónii s tým, čo podávame. Inak povedané, kúsok klobásy na zmrzline môže vyzerať originálne a dobre, ale to je všetko.
Celý dojem zo stolovania môže tiež pokaziť samotné podávanie jedla. Ak sa nám nechcelo nakrájať kura ešte skôr, ako sme ho postavili pred hostí, snažiť sa pred nimi nakrájať ho a klásť im ho za pochodu na taniere nemusí pôsobiť zrovna profesionálne či vábivo.
Video ukazuje ako málo stačí na to, aby sa z obyčajného kuraťa stalo kura kráľovské. Naozaj netreba veľa… ani oblohy, ani snahy.
KuRadič (užitočné rady na záver)
- pri stole jedia aj naše oči – servírovanie pokrmov netreba podceňovať
- k hlavnému jedlu sa snažíme vyberať nielen na pohľad lákavé, ale tiež chuťovo ladiace prílohy